27/1/10

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΙΓΥΠΤΟΣ

« Η δική μου Αίγυπτος»
Είναι ο τίτλος έκθεσης με φωτογραφίες του Αιγυπτιώτη φωτογράφου Φαίδωνα Σαραφιανού που οργανώνει ο Δήμος Ψυχικού από τις 8-28 Φεβρουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου, Δρόση 2 & Δροσίνη, Πλατεία Σολωμού, Ψυχικό, τηλ. 210-6745135.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 7 μ.μ. της 8ης Φεβρουαρίου. Οι ώρες επισκέψεων τις υπόλοιπες ημέρες είναι 12:00-2:30 και 5:30-8:30.
Την έκθεση απαρτίζουν δύο ενότητες φωτογραφιών. Η πρώτη περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το 1955-1960 περίπου, όταν ο έφηβος τότε Σαραφιανός περνούσε τα καλοκαίρια του στο χωριό Αγιάτ και φωτογράφιζε την καθημερινή ζωή των Αιγυπτίων αγροτών με μία Rolleicord (φορμά 6Χ6). Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει εικόνες από τα χρόνια 1980-1990, όταν ο Σαραφιανός, κρατώντας τώρα μία Cannon SLR, απαθανάτισε άλλες σκηνές της αιγυπτιακής καθημερινότητας. Ο ίδιος θεωρεί ότι κάποιες εικόνες μπορεί να ξαφνιάσουν ή να σοκάρουν τον θεατή, αλλά όπως και να έχει, η σύγκριση της Αιγύπτου του τότε με την Αίγυπτο του σήμερα είναι ανοικτή στην υποκειμενική ερμηνεία του καθενός.
Ο Φαίδων Σαραφιανός γεννήθηκε στο Κάιρο και αποφοίτησε από το πρακτικό τμήμα της Αμπετείου Σχολής. Σπούδασε ηλεκτρονικά και φωτογραφία στο Παρίσι, όπου παρέμεινε μέχρι το 1972 εργαζόμενος ως φωτορεπόρτερ (διαθέτει μάλιστα πλούσιο αρχείο εκδηλώσεων της ελληνικής παροικίας στην γαλλική πρωτεύουσα). Μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα συνέχισε να ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία και την μεταξοτυπία.


Κείμενο: Μαρία Αδαμαντίδου, 27 Ιανουαρίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια: