24/5/11

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΚΑΪΡΙΝΩΝ

Στις 19 Μαΐου στο εντευκτήριο του ΣΑΕ στην Αθήνα, ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου πραγματοποίησε την Πολιτιστική βραδιά του η οποία ήταν αφιερωμένη, αφ’ ενός στην παρουσίαση του βιβλίου «Από το Μπλόγκ του Πυθαγόρα», του Καιρινού συντοπίτη μας και μέλους του Συλλόγου μας, Ιεράρχη Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γκίνου, που υπηρετεί στην Μητρόπολη Γορτυνής Μονή Απεζανών Κρήτης και αφετέρου στην προσφορά του Σπετσεροπουλείου Ορφανοτροφείου Ιδρύματος, στον Ελληνισμό της Αιγύπτου και ιδιαίτερα στην παροικία του Καΐρου.
Παρά τον φόβο και τον πανικό που επικρατούσε στο κέντρο της Αθήνας, μετά τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα που συνέβησαν παράπλευρα στο εντευκτήριο του Συνδέσμου, εντούτοις η προσέλευση των Καϊρινών ήταν μεγάλη για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση του ΣΕΚ.
Για το πρώτο μέρος της παρουσίασης του βιβλίου, ανέβηκε στο βήμα ο κος Στρατής Νίκος που με πολύ μεθοδική και εμπεριστατωμένη ανάλυση, κάνοντας χρήσει πολλά αφηγηματικά παραδείγματα που αναφέρονται μέσα στο βιβλίο, παρουσίασε τελικά τα νοήματα και τα διδάγματα που προσπάθησε ο συγγραφέας να αποτυπώσει στο βιβλίο του αυτό.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης , η αφιέρωση στο Σπετσεροπούλειο Ίδρυμα, το παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΚ κος Μιχάλης Μπίσκος, αναφέροντας το ιστορικό πλαίσιο του ιδρύματος, προσδιόρισε τους συντελεστές του και μέσα από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, ξετύλιξε χρονολογικά όλη την ιστορία του ιδρύματος έως και σήμερα. Κλείνοντας την παρουσίαση, αναφέρθηκε και στα βιογραφικά των αδελφών Σπετσερόπουλων, ιδρυτές και χορηγούς αυτού του Ορφανοτροφείου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή φωτογραφιών και με παρέμβαση της δημοσιογράφου κας Μαρίας Αδαμαντίδου, μόλις είχε επιστρέψει από το Κάϊρο, μεταφέροντάς μας ζωντανά εικόνες από τον χώρο του ιδρύματος.
Μας τίμησαν με την παρουσία τους, η πρόεδρος του ΣΑΕ κα Κρυστάλλω Τρίμη, η οποία απεύθυνε και χαιρετισμό, ο έφορος πολιτιστικών κος Μιχάλης Κωβαίος και ο πρόεδρος του ΑΣΑΕ κος Απόστολος Τζιτζάς. Τέλος ο ΣΕΚ προγραμματίζει το Φθινόπωρο, να παρουσίαση μία πολιτιστική βραδιά που θα είναι αφιερωμένη, στους Μεγάλους Ευεργέτες του Καΐρου και την προσφορά τους στην Ελληνική παροικία.

Ο Καϊρινός