2/9/09

ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΪΡΟΥ
ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥ

H ΛΗΜΝΟΣ ΚΙ ΕΜΕΙΣ: Βρέθηκα για πρώτη φορά στη Λήμνο για λίγες μέρες τον Αύγουστο. Ήμουν περίεργη να δω αυτό το νησί από όπου κατάγονται τόσοι Αιγυπτιώτες, ανάμεσά τους και ο συμμαθητής μου στην Αμπέτειο Γιώργος Μιχαηλίδης. Τρία χρόνια μας "έτρωγε τ' αυτιά" με τη Λήμνο όπου παραθέριζε σταθερά η οικογένειά τους. Η Λήμνος έτσι, η Λήμνος αλλιώς... Αλλά είχε δίκιο. Η Λήμνος είναι όμορφη, αυτοδύναμη, με θαυμάσιες παραλίες, αξιόλογους βιότοπους κι ένα μόνιμο, αναζωογονητικό αεράκι. Ειδικότερα η Λήμνος έχει τον Καϊρινό Νάσο Σκαμάγκη, ορθοπαιδικό το επάγγελμα αλλά και δήμαρχο της Μύρινας, έχει τα αρχοντόσπιτα των Αιγυπτιωτών στον Ρωμέικο Γυαλό, τις δωρεές των Αιγυπτιωτών, το μοσχομυρωδάτο κρασί από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, μια συνοικία που ονομάζεται ... Σούμπρα (ναι!) και ποιός ξέρει τι άλλο που --αμαρτία λεγομένη-- ακόμα δεν γνωρίζω. Εχει και την περαντζάδα του Ρωμέικου Γυαλού που μου έφερε στο μυαλό τα καλοκαίρια μας στην Αλεξάνδρεια με τις βόλτες και τις χαιρετούρες στην κορνίς: Γειά σας Χριστιάννα και Μιχάλη Μπίσκο, γειά σας κ. Καρβέλλη, γειά σου Φρόσω Μιχαηλίδου, γειά σου Νάσο... Ο Νάσος, βέβαια, πνιγμένος στη δουλειά με τις τρέχουσες ευθύνες της Μύρινας, αλλά και με τις καθημερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού.

Η ΑΜΠΕΤΕΙΟΣ ΚΑΙ Η ΛΗΜΝΟΣ Το βιβλίο του Θεόδωρου Μπελίτσου «Αργύριος Μοσχίδης: Ο ιστορικός της Λήμνου και η εποχή του» (Εκδόσεις Αιγέας, 1996) μου τράβηξε την προσοχή. Το "Μοσχίδης" κάτι μου έλεγε, το αγόρασα. Ε, λοιπόν, ο Αργύριος Μοσχίδης, που θεωρείται ο κατ’ εξοχήν ιστορικός της Λήμνου, υπήρξε εξαιρετικός εκπαιδευτικός. Διακρίθηκε ως καθηγητής στο Αβερώφειο (1905-1907) και ύστερα ως διευθυντής της Αμπετείου (1908-1912). Όπως σημειώνει ο Μπελίτσος, ο Μοσχίδης είναι που αναβάθμισε την Αμπέτειο και επέδειξε δυναμική στάση στα δύσκολα χρόνια της αντιπαράθεσης με τους Σύριους. Ήταν αυτός, επίσης, που απαγόρεψε τον ξυλοδαρμό ως μέσο σωφρονισμού. Μεγάλη φυσιογνωμία... Ατυχος, πέθανε στα 47 του χρόνια από επιπλοκές περιτονίτιδας στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Καΐρου, το 1912... Οι Αμπετειανοί σήμερα θυμούνται ασφαλώς το έναν από τους δύο γιούς του, τον φιλόλογο Αλέξανδρο Μοσχίδη (1908-1981) που δίδαξε στο σχολείο για 35 χρόνια. Στη Λήμνο βρίσκονται και οι Σαντορινιοί, το ζευγάρι των καθηγητών της Αμπετείου. Κατοικούν στη Μύρινα, όπου ζουν με τις οικογένειές τους και οι δυό τους γιοί, που γεννήθηκαν και πέρασαν τα πρώτα χρόνια της ζωής τους στο Κάιρο.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ;
Με τούτα και με τα άλλα αναρωτήθηκα: Εχει γράψει κανείς την ιστορία των Λημνιών της Αιγύπτου; Ο Μπελίτσος, αν και δεν ανέλαβε ποτέ να γράψει αυτή καθ’εαυτή την ιστορία τους, φαίνεται ότι είναι ο μόνος που έχει κατά καιρούς ασχοληθεί: Εκτός από το βιβλίο του για τον Α. Μοσχίδη, όπου παραθέτει στο παράρτημα αρκετά στοιχεία και για την Λημνιακή Αδελφότητα της Αιγύπτου, υπάρχουν αναφορές και στο βιβλίο του για τα κοινοτικά σχολεία της Λήμνου (1997) καθώς και στην ομιλία που έδωσε το 1997 στη Λήμνο με θέμα τους Λημνιούς Αιγυπτιώτες ευεργέτες.

ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑ...γιατί να μην οργανωθεί μια εκδρομή στη Λήμνο, από εμάς τους Καιρινούς και άλλους Αιγυπτιώτες για να δούμε από κοντά κάποια πράγματα;

ΚΑΪΡΙΝΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ Πολύ λίγοι έχουμε ακουστά τον Ευάγγελο Σαραφιανό. Κι όμως ο διαπρεπής αυτός πιανίστας, που γεννήθηκε στο Κάιρο και ζει στη Ζυρίχη, διαγράφει εδώ και 20 περίπου χρόνια μια εξαιρετική διεθνή καριέρα, με συχνά περάσματα από την Ελλάδα. Από την μητέρα του, την καθηγήτρια πιάνου Μαίρη Σαραφιανού --την γλυκιά, σεμνή, δυναμική κυρία που συνόδεψε στο πιάνο τα σχολικά τραγούδια που μαγνητοφωνήσαμε για τη βραδιά Αχιλλοπουλείου του ΣΕΚ στον ΣΑΕ--, έμαθα ότι τον Φεβρουάριο του 2010 ο Ευάγγελος Σαραφιανός θα εκτελέσει στο Μέγαρο Αθηνών ένα από τα δυσκολότερα κομμάτια του παγκόσμιου ρεπερτορίου, το 3ο Concerto του Rachmaninov. Όσοι πιστοί της κλασικής, γράψτε το στο μπλοκάκι σας.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΑΧΜΟΥΝΤ Κάιρο, Ιανουάριος 2008. Μεγάλη παρέα πρώην Καϊρινών μαζί με συζύγους και φίλους περνάμε από την πλατεία Ταχρίρ στην οδό Μοχάμεντ Μαχμούντ πηγαίνοντας προς το Αχιλλοπούλειο και την Ξενάκειο. Πριν φτάσουμε στο ύψος του Αχιλλοπουλείου, στην αριστερή πλευρά του δρόμου, καθώς περιεργαζόμαστε τα διάφορα μαγαζιά, βλέπουμε ένα μαγιάτικο στεφάνι –ξερό από καιρό– να κρέμεται ψηλά στην είσοδο ενός συνεργείου. Φρενάρουμε απότομα, ρίχνουμε μέσα διστακτικές ματιές. Ενας άντρας γύρω στα 40-50 βγαίνει και μας χαιρετά. Ναι, είναι ντόπιος, Ελληνας του Καΐρου. Ναι, δεν έχει φύγει, ναι, είναι ακόμη εκεί... Ο χρόνος πίεζει όμως, πρέπει να δούμε το σχολεία κι ύστερα το πρόγραμμα ορίζει άλλα πράγματα. Φεύγουμε. Γυρίζω μια άλλη μέρα, βρίσκω το μαγαζί κλειστό. Το φωτογραφίζω και σας στέλνω τη φωτογραφία. Αν βρεθείτε στη Μοχάμεντ Μαχμούντ στο Κάιρο, ίσως θελήσατε να του πείτε μια καλημέρα.

Μαρία Αδαμαντίδου
24 Αυγούστου 2009

ΣΥΝΗΜΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (όλες της Μ. Αδαμαντίδου)

Ο Ρωμέικος Γιαλός στη Μύρινα
Ο Νάσος Σκαμάγκης, στη Μύρινα
Το βιβλίο του Θ. Μπελίτσου για τον Α. Μοσχίδη της Αμπετείου
Το συνεργείο στη Μοχάμεντ Μαχμούντ