18/11/14

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΪΡΟΥ

Μία ιδιαίτερη βιβλιοπαρουσίαση, δύο βιβλία κατασταλάγματα πολυετούς πνευματικής πορείας  πάνω στα ίχνη του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού και της αιγυπτιακής λογοτεχνίας,  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Οργανωτής της εκδήλωσης ήταν ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου (ΣΕΚ) και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Τα βιβλία της Πέρσας Κουμούτση "Στους δρόμους του Καΐρου – περίπατος με τον Ναγκίμπ Μαχφούζ" (εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ) και της Ματούλας Τομαρά-Σιδέρη "Οι Έλληνες του Καΐρου" (εκδ. ΚΕΡΚΥΡΑ), ανέλαβαν να τα παρουσιάσουν στους παρευρισκόμενους - Αιγυπτιώτες και μη - οι ίδιες οι συγγραφείς, μιλώντας η μία για την "καϊρινή οπτική" του έργου της άλλης.
Η συγγραφέας-μεταφράστρια Πέρσα Κουμούτση, γέννημα της καϊρινής παροικιακής ζωής, έχει προσφέρει στο ελληνόγλωσσο αναγνωστικό κοινό την πολύτιμη προσφορά της άρτιας μετάφρασης των έργων του Ναγκίμπ Μαχφούζ. Με το νέο της βιβλίο που παρουσιάστηκε, επιχειρεί μία άλλου είδους "μετά-φραση" – αυτή των παιδικών, νεανικών και μετέπειτα εμπειριών της σε πνευματικά νοήματα, μέσω μίας καϊρινής αυτο-περιπλάνησης υπό το φως του λόγου του σπουδαίου Aιγύπτιου συγγραφέα που με τόση αφοσίωση τιμά. Όπως ανέφερε η κα Τομαρά-Σιδέρη “στο βιβλίο αυτό η συγγραφέας διασώζει την πόλη του Καΐρου και μεταπλάθει σε τέχνη την εποχή, τον άνθρωπο, τον έρωτα, τον θάνατο, την ζωή».
Η Ματούλα Τομαρά-Σιδέρη, Καθηγήτρια Ιστορικής Δημογραφίας, Ιστορίας των Νοοτροπιών  και Ιστορίας του Παροικιακού Ελληνισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με το βιβλίο της αυτό, ανάμεσα σε μία σειρά πολλών έργων της για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό ("Ευεργετισμός και Προσωπικότητα – Ευεργέτες Έλληνες του Καΐρου" (2 τόμοι), "Αλεξανδρινές Οικογένειες, Χωρέμη-Μπενάκη-Σαλβάγου" (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2006), “Οι Έλληνες του Καΐρου”, "Ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός στους δρόμους του βαμβακιού"), καταθέτει μία ολοκληρωμένη ανάλυση για τα πεπραγμένα των Ελλήνων που έζησαν στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου τον 19ο και 20ο αιώνα. Χρησιμοποιώντας τα μεθοδολογικά εργαλεία της Ιστορικής Δημογραφίας αναλύει την Ελληνική καϊρινή παροικία, ενώ παράλληλα αξιοποιεί πλήθος αρχειακών πηγών και αναφέρεται διεξοδικά στην δημογραφική, κοινωνική και κοινοτική ζωή, στην Κοινοτική παιδεία, στην πνευματική ζωή, στην οικονομική και κοινωνική ελίτ. Τέλος, το βιβλίο αναφέρεται στην οικογένεια Θεοδώρου Π. Κότσικα χαρακτηρίζοντάς την υποδειγματική περίπτωση ως προς τη λειτουργία  των ευεργετών στη Διασπορά της Αιγύπτου.   
Την επιτυχημένη εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΚ κ. Γιώργος Καρκασίνας, ενώ ο νέος Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, Δρ. Hussein Marie Mahmoud, είχε την ευκαιρία με ένα σύντομο χαιρετισμό του να υπογραμμίσει τη σημασία των υπό παρουσίαση έργων και τη συμβολή των δύο συγγραφέων στην πνευματική επικοινωνία των δύο αδελφικών λαών Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και στη διάσωση και μεταλαμπάδευση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων στη χώρα του.
Παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, η κυρία Κρυστάλλω Τρίμη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων (ΣΑΕ),  ο Δρ. Hussein Marie Mahmoud, Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου, ο κ. Γιώργος Οικονομίδης, Πρόεδρος των Αιγυπτιωτών Κηφισιάς, ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο κ. Σπύρος Παπαδόπουλος, Καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο Πανεπιστήμιο Louvain Βελγίου, ο κ. Αριστείδης Δημόπουλος, απόγονος της οικογένειας Σπετσεροπούλου, ο κ. Μιχάλης Κωβαίος, Έφορος Πολιτιστικών του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο κ. Απόστολος Τζιτζάς, εκπρόσωπος της Επιτροπής Συσπείρωσης Πόρτ Σάιντ & Πόρτ Φουάντ και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, ο κ. Παναγιώτης Σαραγάς, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Σουέζ και Πόρτ Τεουφίκ, η κυρία Καίτη Μπαραμίλη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, ο κ. Κώστας Βασιλείου, συγγραφέας και τ. Νομάρχης Λακωνίας, και πολλοί άλλοι.


Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Αιγύπτου Δρ. Hussein Marie Mahmoud, καθώς και ο εκδότης κ. Θάνος Ψυχογιός.