11/11/16

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

 Με την ευκαιρία της πρόσφατης εκδήλωσης του ΣΑΕ, αφιερωμένη στην μνήμη του αείμνηστου μεγάλου προέδρου του κ. Δημήτρη Χαριτάτου, δύο λόγια συμπληρωματικά παρατίθενται παρακάτω, για το πολύπλευρο έργο που άφησε πίσω του.
Ο Χαριτάτος αναμφισβήτητα ήταν μία λαμπερή προσωπικότητα που συνέβαλε αποφασιστικά στην μετέπειτα εξέλιξη του Αιγυπτιωτισμού. Αντιλαμβανόμενος την μεγάλη ανάγκη που ανέκαθεν υπήρχε να αποκτήσουν οι Αιγυπτιώτες την δική τους στέγη, ξεκίνησε επί προεδρίας του το 1982 η αγορά και η διαμόρφωση του σημερινού εντευκτηρίου μας.
Και όχι μόνο, όντας πρόεδρος διοργάνωσε πετυχημένες πανελλήνιες Αιγυπτιώτικες εκθέσεις, προβάλλοντας την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας στον Ελλαδικό χώρο. Υπήρξε επίσης ο εμπνευστής συγκρότησης του πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου Αιγυπτιωτών, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με σημαντικές παρουσίες Αιγυπτιωτών από όλο τον κόσμο.
Στην προσπάθεια του να συσπειρώσει περισσότερους Αιγυπτιώτες, προσέγγισε και έφερε μέσα στην διοίκηση του Συνδέσμου τις νεότερες γενιές Αιγυπτιωτών, παρά την μεγάλη αντίδραση που τότε αντιμετώπισε και φυσικά στο τέλος δικαιώθηκε. Η κίνηση του αυτή υπήρξε ο προπομπός άνθισης και δημιουργίας των περισσότερων αδελφών σωματείων, που σήμερα συνυπάρχουν και λειτουργούν αρμονικά κάτω από την μεγάλη ομπρέλα του ΣΑΕ.
Η ίδρυση του Ελληνικού Λαογραφικού Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ), με πλούσιο Αιγυπτιώτικο υλικό, που φρόντισε να περισώσει και να επιμεληθεί πολλά χρόνια πριν φύγει από την Αίγυπτο, έδειξε το πόσο πίστευε στις ρίζες του και την μεγάλη παρακαταθήκη που ήθελε να αφήσει πίσω του για τους Αιγυπτιώτες.
Άξιος, μορφωμένος και με πολλές αρετές προικισμένος, ο Δημήτρης Χαριτάτος ξεχώριζε, γιατί κουβαλούσε μέσα του την αμιγή Αιγυπτιώτικη κουλτούρα που διαμόρφωσε μεγαλώνοντας στην Αίγυπτο. Το όραμα του ήταν να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προοπτική επιβίωσης των Αιγυπτιωτών στο μέλλον και αυτό το πέτυχε με τις πράξεις του που σύντομα προαναφέραμε.
Αγαπητέ μας Δημήτρη για όλη αυτή την προσφορά σου, οι Αιγυπτιώτες συντοπίτες σου είμαστε ευγνώμονες, σε ευχαριστούμε και θα σε θυμόμαστε για πάντα.
Μιχάλης Μπίσκος

 Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καϊρου