ΠΑΛΑΙΟΙ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ ΚΑΪΡΟΥ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕΠ
Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 18.00, Ιωνικό Κέντρο Πλάκας…
Κόσμος συρρέει από νωρίς διασχίζοντας τα όμορφα στενά της Παλιάς Αθήνας, εκεί που οι Παλαιοί Πρόσκοποι Περιφέρειας Καΐρου διάλεξαν να γιορτάσουν τα 100 Χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού!
1910 – 2010, ένας αιώνας προσφοράς στον νέο άνθρωπο! Τι γινόταν Χτες; Τι συμβαίνει Σήμερα; Ποιό θα είναι το Αύριο του Προσκοπισμού;
‘Από το Χτες στο Σήμερα στο Αύριο’, φάσεις της πορείας του προσκοπισμού που επάξια εκπροσωπήθηκαν από αντίστοιχους ομιλητές, τον κ. Θεοδόση Τάσιο, Καθηγητή ΕΜΠ, τους πρώην Εφόρους κ. κ. Γεώργιο Κουάνη και Μάρκο Τσιλίμο και τρεις νέους βαθμοφόρους, κ.κ. Αλέξανδρο Βαρουξή, Τοπικό Έφορο Κηφισιάς, Δημήτρη Ιωάννου, και Στράτο Μπουμπούκη του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Διονύσου.
Ο Καθηγητής κ. Τάσιος τόνισε ότι την διαχρονικότητα και την αντοχή του ο προσκοπισμός την αντλεί από το γεγονός ότι δουλεύει στηρίζεται σε εμπειρικά δεδομένα μέσω της συμμετοχής και της αυτενέργειας των προσκόπων για να παραγάγει δικές του αξίες, καθοδηγούμενος από την παράδοση προς την οποία στέκεται με σεβασμό. Τόνισε δε ιδιαίτερα ότι σαν πρεσβευτής ειρήνης, πολιτισμού και αλληλεγγύης στον κόσμο, ο προσκοπισμός κυνηγήθηκε από τους πολεμοχαρείς όλων των χρωμάτων. Τέλος ότι ο προσκοπισμός είναι πάντα επίκαιρος, υπεράνω κάθε ρατσισμού, με αγάπη προς τον νέο άνθρωπο και τη φύση, σε αρμονία με το γονιδίωμα μας που είναι χτισμένο με την ύπαιθρο – τη φύση και το χώμα.
Ο κ. Κουάνης αναφέρθηκε στον ιδρυτή του ελληνικού προσκοπισμού, τον Αθανάσιο Λευκαδίτη, τον άνθρωπο και το έργο του, καθώς επίσης σε όσους αυτά τα 100 χρόνια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έβαλαν το λιθαράκι τους για να εδραιωθεί ο προσκοπισμός και, με στεντόρεια φωνή, έκλεισε ευχόμενος, όπως ο πλάτανος, έτσι και ο προσκοπισμός να ζήσει άλλα 100 χρόνια!
Ο κ. Τσιλίμος περιέγραψε την διοικητική δομή του ΣΕΠ καθώς και την εκπαίδευση των βαθμοφόρων όλων των κλάδων, που διαμορφώνεται συνέχεια σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων.
Οι τρεις νέοι βαθμοφόροι παρουσίασαν το σήμερα του προσκοπισμού με ομιλίες και διαφάνειες, τονίζοντας ότι ενώ υπάρχει αισιοδοξία και όρεξη για τη συνέχιση του προσκοπικού έργου, το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα το Σώμα είναι η έλλειψη βαθμοφόρων, αποτέλεσμα των πιεστικών υποχρεώσεων της σύγχρονης ζωής, και όχι ή έλλειψη παιδιών ή μέσων.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης στην οποία παραβρέθηκαν 166 άτομα, περιελάμβανε επίσης διαφάνειες από τον Αιγυπτιώτικο Προσκοπισμό 1930 – 1965, σύντομο βίντεο από το 4ο Πανελλήνιο Τζάμπορη που έγινε στα Καμένα Βούρλα τον Αύγουστο του 2010 καθώς και προσκοπικά τραγούδια από παγκόσμια Τζάμπορη του παρελθόντος, από την χορωδία της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Καϊρου.
Ακολούθησε δεξίωση.
ΜΕΤΑΞΟΥΛΑ ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου